Het wordt stil in de bijenkast

De uitzending van Tros Radar over pesticiden op tuinplanten blijft in mijn achterhoofd spoken. Leren we nu niets van de verhalen over de bijensterfte? Vooral de honingbij verdwijnt in een heel rap tempo, wat catastrofale gevolgen kan hebben voor onze voedselproductie. Bijen en hommels nemen bijna driekwart van de bestuiving in de land- en tuinbouw voor hun rekening. Als de bijensterfte in dit tempo doorgaat, betekent dit een ramp voor onze voedselvoorziening en voor de natuur.

Vijf jaar geleden is er hard aan de bel getrokken door onderzoekers Jeroen van der Sluijs en Henk Tennekes met een brief in NRC handelsblad, waarin zij schreven dat de sterfte van complete bijenvolken bij Nederlandse imkers dat jaar verzesvoudigd was. Ook op andere plaatsen in Europa en de Verenigde Staten was dat het geval. Een van de oorzaken werd al snel gevonden: ziekteverwekkers als de varroamijt of de parasiet Nosema ceranae. Onderzoek laat echter zien dat deze ziekteverwekkers vooral aanwezig zijn in gebieden waar bepaalde bestrijdingsmiddelen, worden gebruikt. Dat heeft de bestrijdingsmiddelenwereld natuurlijk meteen wakker geschud. Zou je denken…

Helaas, niets is minder waar. De producten van bestrijdingsmiddelen, vooral de zogenaamde neonicotinoïden, wijzen vooral naar de varroamijt als oorzaak en halen hun middelen niet uit de markt. Inmiddels legt een derde van de bijenvolken in de winter het loodje, meldt Arno van ’t Hoog in het artikel ‘Het wordt stil in de bijenkast‘. Imkers wijzen als oorzaak meer en meer naar de neonicotinoïden. Deze bestrijdingsmiddelen worden gebruikt als coating van zaden, die vervolgens zich bij de groei door de hele plant verspreiden. Zo blijven de bestrijdingsmiddelen soms jaren in de plant actief. Wanneer de bijen nectar of stuifmeel van deze planten verzamelen, kan dat tot sterfte leiden. Bij een lagere dosis werkt het in op hun geheugen, waardoor ze de weg naar de bijenkast niet meer vinden.

Vorig jaar heeft de Europese Commissie besloten tot een verbod voor twee jaar op gebruik van drie van deze bestrijdingsmiddelen op planten zoals maïs en koolzaad. Andere toepassingen blijven wel toegestaan. En zo worden deze bestrijdingsmiddelen nog steeds op vrijwel alle onderzochte bollen en planten van de Nederlandse tuincentra aangetroffen. Ongelofelijk. Doen mensen hun best om bloeiende planten in hun tuin te zetten voor bijen en insecten, blijk je bij te dragen aan de sterfte ervan. Dus ook voor tuinplanten geldt: zaden en bollen kopen bij biologische tuinders, zoals bijvoorbeeld De Hessenhof, waar geen gebruik wordt gemaakt van giftige bestrijdingsmiddelen.

Geen reacties.

Reactie plaatsen

U moet zijn ingelogd om een reactie te plaatsen.