Kijk naar de mier

De natuur is een schatkamer van wijsheid. In het boek Spreuken adviseert koning Salomo al: “Kijk naar de mier… en wordt wijs!”.  Hij was onder de indruk van hoe deze kleine dieren hun voorraden aanleggen met verbazingwekkende discipline en orde. Drieduizend jaar later zijn we nog steeds bezig met onderzoek naar de werkwijze van mieren en vele andere dieren, die regelmatig een bron vormt voor (technologische) innovatie. Biomimicry heet dat met een mooi woord. Het is afgeleid van de Griekse begrippen bios (leven) en mimesis (imitatie). Ideeen gebaseerd op praktijken uit de natuur dus.

Een van de bekendste voorbeelden van biomimicry is klittenband, een uitvinding van de Zwitser Georges de Mestral in de jaren 50. Hij verwonderde zich erover hoe stevig klitten (plant met stekelige bloemen, ook wel klissen genoemd) in zijn kleding en in de vacht van zijn hond bleven zitten na een wandelingetje in de natuur. Hij ontdekte dat de klit overdekt is met kleine haakjes die in de kleding en hondenvacht vastgrijpen. De Mestral ontwikkelde dit verder, wat resulteerde in het ons bekende klittenband. En zo zijn er nog vele andere voorbeelden te noemen: de termietenheuvel die model stond voor het koelingssysteem van het winkelcentrum in Harare, of de gestroomlijnde zwempakken die herleid zijn van de bouw en huid van haaien.

Terug naar de mieren. Want die spreken velen tot de verbeelding. Zo hebben onderzoekers van de Universiteit van Dresden in 2008 de efficiente looplijnen van mieren gebruikt als inspiratie om fileproblemen aan te pakken. British Telecom bouwde een computerprogramma op basis van de distributie binnen mierenkolonies. Ik moest hieraan denken toen ik tijdens de aflevering van Zomergasten met Daan Roosegaarde dit facinerende fragment zag van de documentaire Ants: Nature’s Secret Power van Wolfgang Thaler en Bert Hölldoble (vanaf min 43.26, maar bekijk gerust de hele docu).

Zo zie je maar weer: meer wetenschap leidt tot meer verwondering over de natuur en – hopelijk! – ook tot het besef hoe ontzettend belangrijk het is de ecosystemen in stand te houden.

Geen reacties.

Reactie plaatsen

U moet zijn ingelogd om een reactie te plaatsen.