Laudate si!

Wat een goed pleidooi van paus Franciscus in zijn Encycliek Laudato si. Dat konden we natuurlijk ook verwachten met deze naam. Hij begint met zijn twee inspiratoren: patriarch Bartholomow en de heilige Franciscus. Twee mensen die benadrukken dat onze manier van leven diep verbonden is met anderen, met de natuur en met God. Bartholomow noemt dat eucharistisch leven. De titel van de Encycliek is het begin van het Zonnelied van Franciscus, waarin hij de schepping oproept om met hem God de eer te geven. De titel van de Encycliek is het begin van het Zonnelied.

De paus benadrukt dat de manier waarop wij omgaan met de aarde en elkaar niet goed is. Hij spreekt van uitbuiting, zelfgerichtheid, schuld. Er is een radicale verandering nodig. En zoals in het woord ‘radix’ (wortel) zit verweven, moet je daarvoor diep graven. De paus schrijft terecht dat het niet alleen gaat om ander gedrag, maar dat echte verandering alleen komt door een veranderde ethische en spirituele houding.

Mensen zijn verbonden met elkaar en de natuur. De paus benadrukt dat de aarde ‘ons huis’ is. Wat de een doet heeft effect op een ander. Tenzij je een enorme egoist bent, leidt dat besef tot een verantwoordelijke manier van omgaan met de aarde, de ander, de bronnen, de lucht, het water.

De brief is niet alleen gericht aan kerken, maar aan iedere bewoner van deze aarde. Ik ben blij dat dit weer zo sterk is geagendeerd, ook voor de kerken. Duurzaamheid staat nog steeds veel te ver af van de kerk. Ik hoop van harte dat met deze Encycliek de groene beweging die begonnen is in de kerken, stevig doorzet. En het argument dat het een hobby voor een paar is, snijdt niet langer hout. Dat argument heeft de paus onderuit. Het is diep verweven met het christelijk leven en de boodschap uit het evangelie.

Laudate si!

 

Geen reacties.

Reactie plaatsen

U moet zijn ingelogd om een reactie te plaatsen.