Moderne slavernij

Dat ook vandaag de dag mensen als slaaf werken in mijnen, fabrieken en de sexindustrie weten we allemaal. Volgens voorzichtige schattingen gaat dat om zo’n 27 miljoen mensen wereldwijd, die tegen hun zin, in gevangenschap, zonder loon moeten werken. Mensen van alle leeftijden.

Getallen raken ons nauwelijks meer. Het is ook moeilijk te bevatten. Fotografe Lisa Kristine heeft daarom haar camera opgepakt en bezocht de afgelopen jaren verschillende plekken waar mensen in slavernij moeten werken. Hartverscheurende foto’s maakte ze. Slaven worden een mens met een gezicht, een naam. Stevige, gezond ogende mannen die na twee jaar ‘op’ zijn door ongelukken in de mijnen of het werken met kwik in de goudwinning. In de TEDtalk ‘Photos that bear witness to modern slavery’ (met ondertiteling in het Nederlands) laat ze met schokkende foto’s de dagelijkse realiteit en de uitzichtloze situatie van deze mensen zien.

Na de schok komt de vraag: hoe komt het dat zo’n groot aantal mensen in slavernij vast zit? Wat is de relatie met de hedendaagse wereldwijde economie? De zin: “Deze mensen dragen grondstoffen die meer waard zijn dan het leven van een mens” hakte erin. Wordt dit veroorzaakt omdat we wereldwijd gaan tot het gaatje: de allerlaagste prijs? We weten allang: de prijs van een product wordt ergens betaald; is het niet door de consument, dan door de arbeider of de natuur.

Dit onderwerp verdient veel meer aandacht. Ik wil een menswaardige wereld, waar ieder op een eerlijke en vrije manier zijn brood kan verdienen. Mensen, open die ogen. Bedrijven, wees eerlijk over de winning van je grondstoffen. Consument, weiger producten te kopen waar slavenarbeid in zit. Politici, maak afspraken en spreek andere landen hierop aan.

(foto van Lisa Kristine)

Geen reacties.

Reactie plaatsen

U moet zijn ingelogd om een reactie te plaatsen.