No Time

No Time is een goed gedocumenteerd en alarmerend boek over de urgentie van de klimaatproblematiek. Overtuigend laat Klein zien dat klimaatverandering al volop bezig is en dat we met de blijvende keus voor fossiele brandstoffen en winning via teerzanden en fracking de uiterste grens van 2 graden temperatuurstijging ruimschoots zullen overschrijden voor het einde van de eeuw. Haar boodschap: we moeten ophouden met wegkijken en nu handelen!

Het plaatsen van wat zonnepanelen en meer efficiency is  niet genoeg. Terecht stelt Klein dat we een leefbaar klimaat alleen kunnen behouden als het economische systeem in zijn aard verandert. Er is een cultuurverandering nodig. Economische groei kan niet oneindig doorgaan op de manier zoals dat nu gebeurt. We zullen echt anders en minder moeten consumeren, in lijn met de draagkracht van de aarde, om schone waterwegen, schone lucht en vruchtbare gronden te kunnen behouden.

Dit is niet eenvoudig. Met tientallen voorbeelden laat Klein zien dat de internationale vrijhandelsregels de belangen van lokale bewoners en kwetsbare natuur overrulen ten gunste van grote olie- en gasmaatschappijen, soms met geweld. De hoop van Naomi Klein ligt in een krachtige beweging van onderop van mensen die zelf zorgen voor hun energievoorziening, die meer in balans is met natuurlijke systemen. Ook hier geeft ze tientallen voorbeelden van. Maar is het op tijd? De titel zegt het al: No Time… to waste.

Het boek bestaat uit een ruim 500 pagina’s betoog, vol feiten, voorbeelden, gesprekken. Het is eerlijk gezegd wel wat veel van het goede. Soms draaft ze door, vooral wanneer ze de hypocrisie van bepaalde bedrijven (op zich terecht) aan de kaak stelt. Geheel in lijn met haar eigen verhaal zeg ik: less is more. Met minder voorbeelden en herhalingen zou dit boek veel meer aan kracht winnen. Want de kern van haar verhaal staat als een boom.

N.a.v. Naomi Klein (2014) No Time. Verander nu, voor het klimaat alles verandert. Uitgeverij De Geus.

 

Geen reacties.

Reactie plaatsen

U moet zijn ingelogd om een reactie te plaatsen.